Δεν είναι λίγες οι φορές που μου τέθηκε το ερώτημα αν είμαι «φυσικοθεραπευτής ή φυσιοθεραπευτής», ή αν η «φυσικοθεραπεία» είναι διαφορετική από την «φυσιοθεραπεία». Η απάντηση βέβαια είναι πως η έννοια των λέξεων «Φυσικοθεραπεία» και «Φυσιοθεραπεία» είναι ταυτόσημη, απλά η λέξη «Φυσιοθεραπεία» χρησιμοποιείται χάριν συντομίας. Φυσικοθεραπεία λοιπόν, όπως φαίνεται και από την ίδια την λέξη (φυσικο+θεραπεια), ονομάζεται η επιστήμη και τέχνη του να θεραπεύεις με φυσικά μέσα.

Συνήθως ο πελάτης έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ανάλογα με το Ασφαλιστικό Ταμείο μπορεί να έχει πλήρη ή ποσοστιαία κάλυψη. Σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να ακολουθήσει ένα πλήρες φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα χωρίς την συνδρομή του ασφαλιστικού του φορέα, η δαπάνη κυμαίνεται συνήθως στα 300 ευρώ για 10ήμερο πρόγραμμα. Σε σύγκριση με κάποιες άλλες επιλογές –όπως η χειρουργική επέμβαση- είναι σαφώς πολύ πιο οικονομική.

Ο χρόνος μιας συνεδρίας ποικίλει ανάλογα με την πάθηση, την συνεργασία και το πόσα μέσα θεραπείας χρειάζονται σε αυτή. Συνήθως κυμαίνεται από ημίωρη έως ωριαία, αλλά κάποιες φορές μπορεί να ξεπεράσει τα 90΄. Ο αριθμός των συνεδριών συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα σε 5 έως 15 επισκέψεις και εξαρτάται κυρίως από την πάθηση και την ηλικία του πελάτη. Σε κάποια περιστατικά υπάρχουν και μακροχρόνια προγράμματα με μηνιαίες συνεδρίες.

Ο φυσικοθεραπευτής εκτελεί θεραπευτικά προγράμματα με σκοπό την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων για τις οποίες ενδείκνυται φυσικοθεραπεία ή σε άτομα που τοποθετήθηκε ένδειξη ή γνωμάτευση από αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα. Επομένως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ένδειξης και γνωμάτευσης από αρμόδιο ιατρό.

Στόχος μας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η θεραπεία και η αποκατάσταση των τυχόν κινητικών δυσλειτουργιών που εκδηλώνονται άλλοτε με πόνους, άλλοτε με αδυναμία κίνησης ή και με συνδυασμό αυτών. Εκτός όμως από αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει εφαρμογή της φυσικοθεραπευτικής αγωγής με στόχο την πρόληψη ή ακόμα και την βελτίωση της συνολικής εικόνας. Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος των πελατών, ταλαιπωρείται από χρόνιες παθήσεις ή καταστάσεις και έτσι προτιμούν να ακολουθούν μία ή δύο φορές το χρόνο φυσικοθεραπευτικά προγράμματα, με σκοπό την πρόληψη και την διατήρηση της συνολικής εικόνας τους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης η εφαρμογή φυσικοθεραπευτικής αγωγής προεγχειρητικά βοηθά στη μετεγχειρητική πορεία καθώς ο ασθενής αντιμετωπίζει ικανοποιητικότερα τις τυχόν δυσκινησίες και έτσι επανέρχεται με πιό γρήγορους ρυθμούς.

Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τυπικά και ουσιώδη προσόντα για έναν φυσικοθεραπευτή. Αυτά συνυπάρχουν και η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Τα τυπικά προσόντα, έχουν σχέση με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από το Κράτος για την άσκηση του επαγγέλματος. Η άσκηση του επαγγέλματος του είναι Νομοθετικά κατοχυρωμένη. Απαιτείται πτυχίο Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων σχολών, καθώς και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που χορηγείται από τις Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών. Ακόμη ο Νόμος 775/70 που κατοχυρώνει κύρια το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή και συγκεκριμένα το άρθρο 15 προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για την αντιποίηση του επαγγέλματος. Είναι δε, το αυτό με την αντιποίηση του Ιατρικού Επαγγέλματος.

Ο φυσικοθεραπευτής εκτελεί τις φυσικοθεραπευτικές πράξεις για την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων για τις οποίες ενδείκνυται φυσικοθεραπεία σε άτομα που τοποθετήθηκε ένδειξη ή διάγνωση από αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα. Τα ουσιώδη όμως προσόντα που πρέπει να έχει ο σωστός φυσικοθεραπευτής διέπουν τις σχέσεις του με τους ασθενείς, συναδέλφους και συνεργάτες.

Εκτός αυτού ο καλός φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για τις σύγχρονες μεθοδολογίες αποκατάστασης καθώς η φυσικοθεραπεία είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη. Θα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ανεξάρτητα από εθνικότητα, πολιτιστική αντίληψη, θρησκεία, φυλή, χρώμα, πολιτική τοποθέτηση, κοινωνική θέση ή οικονομική κατάσταση. Στις σχέσεις του θα πρέπει να διέπεται από εχεμύθεια τηρώντας το ιατρικό απόρρητο. Να τηρεί με λίγα λόγια τον κώδικα Δεοντολογίας των Φυσικοθεραπευτών.

Νευρολογικές μελέτες αναφέρουν πως αν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπισθεί με νοσηλεία εντός 3 ωρών, τότε μπορεί να έχει τις λιγότερες δυνατές συνέπειες στην υγεία μας. Αντιλαμβανόμαστε έτσι λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση του και φυσικά η άμεση νοσηλεία του.Όμως μερικές φορές η συμπτωματολογία του είναι δύσκολο να εντοπισθεί από τον ίδιο τον παθών. Αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό ή μοιραίο για τη ζωή του. Ο εγκέφαλος μπορεί να υποστεί σοβαρή βλάβη με ποικίλες διαταραχές στον ασθενή. Ένας επιτυχής τρόπος αναγνώρισης του εγκεφαλικού επεισοδίου από μη ειδικευμένους είναι η προσπάθεια επίτευξης των παρακάτω ενεργειών από τον παθόντα:

Ζητήστε του να χαμογελάσει.
Ζητήστε να ολοκληρώσει μία φράση.
Ζητήστε να σηκώσει ταυτόχρονα τα χέρια του με τεντωμένους τους αγκώνες.
Ζητήστε να βγάλει έξω τη γλώσσα του. Αν αυτή γέρνει προς μία πλευρά είναι ένδειξη.
Αν το άτομο δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά κάποια από τα παραπάνω, είναι ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου και θα πρέπει άμεσα να τύχει νοσηλείας. Καλέστε επειγόντως βοήθεια και περιγράψτε στους ειδικούς τα σημεία που εντοπίσατε. Η άμεση φροντίδα του παθόντα θα λιγοστέψει ή και θα εξαλείψει τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού.

Η σάουνα (sauna) είναι μια παραδοσιακή μεθοδολογία των βόρειων κυρίως λαών με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιήθηκε για ευεξία, τόνωση, ίαση και πρόληψη. Σήμερα είναι ευρύτερα γνωστή στον κόσμο με πολλές παραλλαγές της, χάρη στα ποικίλα και αξιόλογα αποτελέσματά της. Θεωρείται η ισχυρότερη μορφή ατμόλουτρου και οι ειδικοί πιστεύουν πως επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Παρακάτω παραθέτεται μία απλή και σύντομη κωδικοποίηση αυτών:

Αποτοξίνωση: Με την θερμική ενέργεια προκαλείται εφίδρωση, με αποτέλεσμα την αποβολή άχρηστων τοξικών υλικών και τελικά αποτοξίνωση της επιδερμίδας.
Χαλάρωση: Η θερμική ενέργεια χαλαρώνει τους μύες και μειώνει την ένταση στο σώμα.
Βελτίωση του μεταβολισμού: Η απότομη εναλλαγή ζεστού-κρύου προκαλεί αλλαγές στο μεταβολισμό και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
Απολέπιση δέρματος: Με την βελτίωση της κυκλοφορίας και την εφίδρωση, προκαλείται διαστολή των πόρων του δέρματος και στη συνέχεια απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων,της σκόνης και των χημικών από το δέρμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο ελαστική, λαμπερή και στιλπνή (με λιγότερες ρυτίδες) επιδερμίδα.
Απώλεια βάρους: Η εφίδρωση και η αλλαγή του μεταβολισμού, απαιτούν την κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων ενέργειας από τις αποθήκες του σώματος.
Αδυνάτισμα: Η αλλαγή του μεταβολισμού προκαλεί λιποδιάλυση και αποβολή με την εφίδρωση..
Αναλγησία: Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος προκαλεί βελτίωση της οξυγόνωσης στις προβληματικές περιοχές, με αποτέλεσμα την ανακούφιση από πόνους και την συντόμευση της αποθεραπείας.
Καρδιακή τόνωση: Η καρδιά ασκείται παρόμοια με μία προπόνηση τρεξίματος 10χλ.
Ανοσοποίηση: Η θερμική ενέργεια και η αύξηση του μεταβολισμού εξουδετερώνει ιούς.

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΝΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πρέπει να χρησιμοποιείτε για 1-2 φορές εβδομαδιαία, αλλά όχι παραπάνω.
Ξεκινήστε με σύντομο χλιαρό ντους (μπορείτε να μην βρέξετε το κεφάλι).
Σκουπιστείτε καλά το σώμα σας.
Μπαίνοντας στη σάουνα καθίστε στο κάτω επίπεδο μέχρι να προσαρμοσθείτε στο περιβάλλον. Μπορείτε να ανεβείτε στο επόμενο επίπεδο και να ξαπλώσετε.
Παραμείνετε στη σάουνα για 8-10 λεπτά ή μέχρι να ιδρώσει όλο το σώμα σας.
Κάντε αμέσως κρύο ντους για 30 περίπου δεύτερα,
Σκουπιστείτε καλά και χαλαρώστε για 10 – 15 λεπτά
Ξαναμπείτε και επαναλάβατε την διαδικασία για άλλες 2 φορές.
Η χρήση της σάουνας πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σε όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, σε τραυματίες (οξύ και υποξύ στάδιο), σε άτομα με αντένδειξη ατμόλουτρου, σε έγκυες και σε μικρά ασυνόδευτα παιδιά.

Σίγουρα είναι δύσκολο το να ασκείς το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή. Δυσκολίες προβάλουν πρώτα απ΄όλα από τη φύση του επαγγέλματος. Και μόνο που έχουμε να κάνουμε με τομέα της Υγείας, αρκεί για να αναλογιστούμε το πόσο υπεύθυνη είναι η θέση μας. Ασχολούμαστε με την αποκατάσταση του πάσχοντα και οι αγωνίες μας, είναι συνοδός σε καθημερινή βάση.

Κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ιδιομορφίες έτσι ώστε να είναι μοναδικός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και τα θεραπευτικά προγράμματα να προσαρμόζονται ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Άλλωστε δύο άτομα που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος κτλ), την ίδια πάθηση και κλινική εικόνα, ανταποκρίνονται διαφορετικά στο ίδιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Θα πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη του πάσχοντα, να αναζητούμε την καταλληλότερη μεθοδολογία και να προβληματιζόμαστε για την ανταπόκρισή του.

Πολλές φορές χρειάζεται να αυτοσχεδιάζουμε τρόπους για να γίνει πιο λειτουργικό κάποιο πρόγραμμα, ή να βρούμε τρόπους να κινηθεί το ενδιαφέρον κάποιου υπερήλικα ή να διεγείρουμε την περιέργεια κάποιου παιδιού έτσι ώστε να συμμετέχει. Το σπουδαιότερο όμως που πρέπει να κάνουμε είναι η ψυχική προσέγγιση του πάσχοντα, η ψυχολογική στήριξη και η ενθάρρυνση σε κάθε του προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντική η ψυχική επαφή με τον πάσχοντα και αυτό προϋποθέτει ικανότητα και χάρισμα στην ψυχική προσέγγιση. Αυτό όμως δημιουργεί συνάμα και ψυχική φόρτιση στον θεραπευτή, καθώς οι διαδοχικές επαφές με διαφορετικούς χαρακτήρες και ιδιοσυγκρασίες, και η συνεχής μη εξωτερίκευση των προσωπικών του συναισθημάτων οδηγεί συχνά σε ψυχική κόπωση.

Η φυσικοθεραπευτική αγωγή εφαρμόζεται προσαρμοσμένη σχεδόν σε κάθε πάθηση και περίπτωση. Η περίπτωση κύησης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και πρέπει η κυοφορούσα να ενημερώσει τον φυσικοθεραπευτή. Επίσης και ο φυσικοθεραπευτής πρέπει απαραίτητα να συμπεριλαμβάνει ερώτηση στην λήψη του ιστορικού, όπως και να έχει την έγκριση του αρμόδιου ιατρού που παρακολουθεί την κύηση. Σίγουρα υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να εφαρμοσθούν με ασφάλεια σε τέτοιες περιπτώσεις, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα είναι η μάλαξη (massage) όπου με ειδικά προγράμματα μπορεί να εφαρμοσθεί μέχρι και τον 6ο μήνα της κύησης.

Η θεραπεία Αποσυµπίεσης Σπονδυλικής Στήλης είναι µια σύγχρονη μέθοδος που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ενδεικνυόµενες παθήσεις στις οποίες εφαρµόζεται είναι:

Εκφυλισµένοι Δίσκοι
Κυκλοτερή Προβολή Δίσκων
Κήλες Μεσοσπονδύλιων Δίσκων
Λέπτυνση Δίσκων
Εκφυλισµένες; αρθρικές επιφάνειες
Οσφυαλγία, Αυχεναλγία, Ισχιαλγία
Σε όλες τς παραπάνω παθήσεις που είναι πολύ κοινές λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, προσφέρει άµεσα αποτελέσµατα και πολλές φορές συµβάλει στην αποφυγή επεµβατικών µεθόδων

Ο στόχοι της θεραπείας αυτής είναι η αύξηση της απόστασης και η µείωση της πίεσης των µεσοσπονδύλιων δίσκων. Μέσω αυτής της διαδικασία; επιτυγχάνεται η βελτίωση της τροφικότητας και οξυγόνωσης της περιοχής; Η µείωση της; πίεσης πάνω στις ρίζες των νεύρων, η επαναρρόφηση της κήλης στο εσωτερικό του ινώδους δακτυλίου του δίσκου, η βελτίωση της κινητικότητας και τελικά η μείωση του πόνου. Η συµβολή της θεραπείας είναι πολύ σηµαντική, γιατί οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης µε µεγάλη περιοδικότητα, είναι χρόνια και τα αίτιά τους αναστέλλουν τους µηχανισµούς ίασης του οργανισµού. ΗΑποσυμπίεση της Σπονδυλικής Στήλης προσφέρει άµεσα αποτελέσµατα και πολλές φορές συµβάλει στην αποφυγή επεµβατικών µεθόδων.

Αποφύγετε να μείνετε στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως π.χ. στην οδήγηση.
Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις, όπως το σκύψιμο, στροφή ή τέντωμα για να πιάσετε κάτι. Οπωσδήποτε να αποφύγετε τις σύνθετες κινήσεις (σκύψιμο με στροφή ή τέντωμα με στροφή) καθώς μετακινείτε ή τοποθετείτε αντικείμενα.
Για δραστηριότητες που απαιτείται σκύψιμο προς τα εμπρός (π.χ. στρώσιμο κρεβατιού) ακουμπήστε κάπου με το ένα χέρι ή ακουμπήστε το πόδι σε σκαμνάκι, ώστε η μέση να μη δέχεται όλο το βάρος. Λυγίστε τα γόνατα ώστε να μη λυγίσει η μέση.
Αποφύγετε την έκθεση σε ρεύματα αέρος. Ευνοούν την έναρξη μυϊκών συσπάσεων (ψύξεις).
Συνιστώνται αθλητικές δραστηριότητες όπως κολύμπι και ασκήσεις γυμναστικής δαπέδου. Οι ασκήσεις εξυπηρετούν την ενίσχυση των μυών της ράχης και της κοιλιάς. Μην αθλείστε όταν υπάρχει πόνος. (Για να δείτε ασκήσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.youtube.com/watch?v=bGbcp1qzgFo).
Φροντίστε να κοιμάστε σε κατάλληλο στρώμα που να στηρίζει ομοιόμορφα το σώμα ευνοώντας μια άνετη ανάπαυση.
Φοράτε παπούτσια μαλακά και χαμηλά, με ελαστική σόλα (όπως τα αθλητικά).
Αν οδηγείται οποιοδήποτε τροχοφόρο βεβαιωθείτε, ότι η ανάρτησή του είναι σε καλή κατάσταση και το σώμα κατά την οδήγηση είναι σε άνετη στάση. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο μαξιλάρι για να στηρίζετε τη λεκάνη και τη μέση σας.
Σε περίπτωση οσφυαλγίας λόγω κύησης, μπορεί να είναι χρήσιμη η ανάπαυση στο κρεβάτι σε θέση χαλάρωσης για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους ή η απώλεια πλεονάζοντος βάρους είναι απαραίτητη για την πρόληψη της οσφυαλγίας.
Όταν κάθεστε πρέπει η πλάτη να στηρίζεται σε όλη της την επιφάνεια ώστε οι μύες της ράχης να είναι χαλαροί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό μαξιλάρι για το σκοπό αυτό.
Ακολουθείστε αυστηρά τον σωστό τρόπο ανύψωσης του βάρους (παραδειγματιστείτε από την στάση του σώματος στους αθλητές άρσης βαρών).

Πρέπει να χρησιμοποιούνται τα πόδια και τα χέρια και όχι η πλάτη για την ανύψωση των φορτίων.
Ρίξτε τους ώμους προς τα πίσω, μη λυγίστε τη μέση σας, λυγίστε τα γόνατά σας με ελαφρά κάμψη όλου του κορμού εμπρός. Κρατήστε το φορτίο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο στήθος σας και μετά ισιώστε τα πόδια σας, για να σηκώσετε το βάρος, ενώ διατηρείτε ίσια την πλάτη σας.
Η πλάτη και ο αυχένας πρέπει να είναι σε ίσια γραμμή.
Τα πόδια πρέπει να είναι ελαφρώς ανοιχτά, ώστε οι πατούσες να απέχουν μεταξύ τους για να υπάρχει ισορροπία.
Το φορτίο πρέπει να είναι κοντά στο σώμα σας.