- Περπατούμε με μεγάλα βήματα και ίσως λίγο πιο γρήγορα απ΄ότι πριν. Κατ΄αυτόν τον τρόπο καταπονείται λιγότερο το πέλμα.
- Κατά τη βάδιση προσπαθούμε να ανασηκώνουμε την πτέρνα (στην αλλαγή ποδιού). Έτσι γυμνάζουμε καλύτερα την περιοχή της ποδοκνημικής και το βάρος μετατοπίζεται ομαλά προς τα δάκτυλα.
- Προσπαθούμε τα δάκτυλα και ολόκληρη η ποδοκνημική να ‘κοιτούν’ ελαφρά προς τα έξω κατά την βάδιση και τη στάση μας. Έτσι αντιμετωπίζουμε πιθανό πρηνισμό και πλατυποδία.
- Αποφεύγουμε παντόφλες σαγιονάρες και τσόκαρα. Η βάδιση με αυτούς τους τύπους υποδήματος είναι κάκιστη και πυροδοτεί άμεσα ερεθισμούς. Προτιμούμε να κινούμαστε στο σπίτι ξυπόλυτοι ή με σοσόνια, κάλτσες τερλίκια κτλ.
- Προσοχή στα υποδήματα. Πρέπει να εφαρμόζουν αρμονικά στο πόδι. Αλλάζουμε τακτικά υποδήματα. Αποφεύγουμε παλιά υποδήματα γιατί πιθανότατα έχει αλλοιωθεί η σόλα και η γωνία της ποδική τους καμάρας. Για τους αθλητές θα πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή. Επίσης αν υπάρχει ερεθισμός θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάζουν τακτικά υποδήματα.
- Μετά από καταπόνηση προτιμούμε, ψυχρά ποδόλουτρα σε αλατόνερο. Το ιδανικότερο είναι το θαλασσινό νερό, αλλιώς ρίχνουμε δύο χούφτες χοντρό αλάτι σε έναν κουβά νερό.
- Αν πρέπει να βαδίσουμε και πονάμε, κάνουμε συχνά διαλλείματα.
- Γυμνάζουμε την ποδοκνημική για να ισχυροποιηθούν οι σύνδεσμοι οι τένοντες και οι μύες της περιοχής. Έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερη ισορροπία στην κίνηση και τη στάση, μεγαλύτερη αντοχή, καλύτερη μετατόπιση του βάρους από την ερεθισμένη περιοχή. Videoμε ασκήσεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.physiasis.gr/frontend/articles.php?cid=52
- Αδυνάτισμα για τους υπέρβαρους, προσοχή στην απότομη αύξηση του βάρους για τις έγκυες.
Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα καθώς δεν αποσκοπεί μόνο στην απομάκρυνση της φλεγμονής (πχ φαρμακευτική αγωγή), αλλά και στην αντιμετώπιση της αιτιολογία που πυροδοτεί τον ερεθισμό. Έτσι επιτυγχάνουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και στον καλύτερο έλεγχο του προβλήματος.