ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Σ΄ έναν ιδανικό εργονομικό εργασιακό χώρο
-Επιλέγουμε ανατομική κινητή καρέκλα, με προσκέφαλο κατά προτίμηση.
-Ρυθμίζουμε το ύψος της καρέκλας για να έχουμε άνετη στάση στο γραφείο, έτσι ώστε όταν η μεσότητα του αντιβραχίου ακουμπά πάνω του, να μην ανασηκώνονται οι ώμοι.
-Οι αγκώνες πρέπει να είναι σε κάμψη 90οκαι να μην ακουμπούν στο γραφείο. Οι καρποί σε ευθεία στάση (να μην λυγίζουν). Τα ισχία και τα γόνατα σε κάμψη 90ο. Οι ώμοι να είναι χαλαροί και προς τα πίσω, ενώ το κεφάλι όρθιο ψηλά. Η σπονδυλική στήλη στητή να ακουμπά στην πλάτη της καρέκλας.
-Η οθόνη του υπολογιστή πρέπει να είναι ακριβώς ευθεία μπροστά μας, σε τέτοιο ύψος ώστε τα μάτια μας να βρίσκονται στο ύψος του πάνω μέρους της οθόνης και σε απόσταση που να μπορούμε να την ακουμπούμε με τα δάκτυλά μας –έχοντας όμως τους αγκώνες τεντωμένους.
-Αποφεύγουμε έντονες φωτεινές πηγές που δημιουργούν αντανακλάσεις στην οθόνη. Καθαρίζουμε τακτικά την οθόνη.
-Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο πρέπει να βρίσκονται στο ύψος του αγκώνα. Προτιμούμε το πληκτρολόγιο να είναι κεντραρισμένο προς το σώμα μας και το ποντίκι πλάγια δεξιά.
-Χρησιμοποιούμε υποπόδιο.
-Ο χώρος πρέπει να αερίζεται επαρκώς
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟ ΧΩΡΟ
Τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να έχουμε ή να επιλέξουμε εργονομικό περιβάλλον, κατάλληλη καρέκλα ή γραφείο. Οι οθόνες των υπολογιστών σπάνια είναι ακριβώς μπροστά μας (συνήθως βρίσκονται στην άκρη του γραφείου), οι καρέκλες δεν είναι επιλογή μας, ενώ πολλές φορές και το ίδιο το γραφείο είναι άβολο. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε τρόπους για να πλησιάσουμε το ιδανικό.
-Αν η καρέκλα είναι άβολη, συνήθως ένα μαξιλαράκι μέσης (κυλινδρικό ή επίπεδο λεπτό) μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική στήριξη πίσω μας. Αν νιώθουμε κούραση στη μέση το μετακινούμε λίγο προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
-Αν το ύψος της καρέκλας δεν μπορεί να ρυθμιστεί επιλέγουμε σκληρό επίπεδο μαξιλάρι ώστε να κερδίσουμε ύψος
-Αν η οθόνη είναι στο πλάι προσπαθούμε να αλλάζουμε συνεχώς στάσεις και γωνίες στο σώμα μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ‘πιαστούμε’ παραμένοντας σε λάθος στάση για μακρό χρονικό διάστημα. Αλλάζουμε τη γωνία στους αγκώνες και στους καρπούς. Ρίχνουμε το βάρος του σώματος πότε προς τα δεξιά και πότε προς τ΄αριστερά. Προσπαθούμε να έχουμε το σαγόνι ψηλά.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
-Μόλις αρχίζουμε να κουραζόμαστε κάνουμε ολιγόλεπτα διαλλείματα και αν μπορούμε βαδίζουμε για να ξεμουδιάσουμε. Η κίνηση θα μας αναζωογονήσει και θα ανεβάσει την απόδοσή μας. Αν κουράστηκαν τα μάτια μας και τσούζουν, επιλέγουμε να κοιτάξουμε έξω στη φύση και αναπνέουμε στον καθαρό αέρα.
-Πίνουμε αρκετό νερό.
-Εκτελούμε διατατικές ή χαλαρωτικές ασκήσεις (για παραδείγματα με video του αυχένα επιλέξτε https://physiasis.gr/frontend/article.php?aid=44&cid=53 και για ώμους https://physiasis.gr/frontend/article.php?aid=47&cid=53 ).
-Γυμνάζουμε προληπτικά μύες που ελέγχουν περιοχές ή κινήσεις με ευαισθησία κατά την εργασία μας (παραδείγματα με video μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση https://physiasis.gr/frontend/articles.php?cid=52 ).
Σε κάθε επίμονη επώδυνη κατάσταση συμβουλευόμαστε τον αρμόδιο ιατρό. Ζητούμε την βοήθεια του φυσικοθεραπευτή για την αποκατάσταση, βελτίωση και πρόληψη των διαγνωσμένων προβλημάτων υγείας.